catarata-copii

Și copiii pot avea cataractă. Totul despre cataracta congenitală

Copiii care suferă de cataracta congenitală netratată, cu grad de afectare semnificativ, se confruntă cu o scădere mare a calității vieții.

S-a împământenit ideea că doar în cazul persoanelor în vârstă vorbim de cataractă. Însă copiii pot face și ei cataractă. Indiferent de vârstă, cataracta se manifestă la fel și anume prin opacifierea cristalinului. Copiii care suferă de cataracta congenitală netratată, cu grad de afectare semnificativ, se confruntă cu o scădere mare a calității vieții și costuri socio-economice pentru copii, familie și societate.

Pentru a focaliza imaginile de pe retină, cristalinul trebuie să aibă claritate. Cataracta împiedică lumina să ajungă la retină. De asemenea, provoacă împrăștierea razelor de lumină pe măsură ce trec prin zona opacifiată. Acest lucru distorsionează imaginea și duce la o vedere neclară sau chiar pierderea ei.

La adulți, cataracta apare în general după 60 ani, când ochii și vederea s-au dezvoltat în totalitate. Majoritatea adulților își recapătă vederea după operația de cataractă. Ochii și creierul copiilor însă se dezvoltă până la vârsta de 8 sau 10 ani. De aceea, cataracta netratată poate avea efecte grave, permanente și ireversibile asupra vederii lor.

Tipurile de cataractă pediatrică

Tipurile și cauzele cataractei la copii variază. Cataracta la un copil poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau dobândită (se dezvoltă în copilărie, copil sau adolescent).

Citește tot articolul

Tags: No tags

Comments are closed.